طراحی پلان طراحی داخلی از اساسیترین مرحلهها در انجام طراحی داخلی است. برای بازسازی یا سفارش طراحی دکوراسیون داخلی، ابتدا متخصصین از مکان مورد نظر بازدید میکنند، به بررسی جزئیات و محدودیتها میپردازند، اندازه گیریهای لازم را انجام میدهند، محل کنونی وسایل را در نظر میگیرند و… در نهایت اقدام به طراحی پلان مورد نظر خویش با توجه به نظر مشتری میکنند. ثبت اندازهها، ابعاد، زوایا و محل قرارگیری المانها در طراحی پلان طراحی داخلی باید بسیار دقیق باشند زیرا زیربنای کار را همین مرحله تشکیل میدهد. در ادامه با مراحل طراحی پلان طرحی داخلی بیشتر آشنا میشویم.
طراحی پلان طراحی داخلی با برداشت و یادداشت اطلاعات
طراحی داخلی در ابتدا به جمع آوری اطلاعات و بررسی المانها در فضای داخلی میپردازد. این آمار شامل بررسی وضعیت قرارگیری دیوارها نسبت به هم، محل درها و پنجرهها، ابعاد دیوارها، ابعاد پنجرهها، ارتفاع دیوارها، میزان و جهش تابش نور در فضا، محدودیتها، محل قرارگیری تاسیسات برق و آب و… هستند. بعد از آن، اطلاعات بدست آمده را دقیقا بر روی کاغذ ترسیم منتقل میکنند. این مرحله ممکن است توسط طراح در نرم افزارهای طراحی نظیر اتوکد وارد کند، که این مورد بستگی به نظر طراح دارد. (جهت دانلود اتوکد کلیک کنید.)

نکاتی که در طراحی پلان باید در نظر گرفته شوند!
برای طراحی پلان نیاز به ابزارهای خاصی دارید که این ابزارها شامل متر، خط کش، مداد، دوربین، دفترچه جهت ثبت مشاهدات، قطب نما و… باشند. توصیه میشود قبل از طراحی پلان طراحی داخلی ، اطلاعات کاملی از بنا بدست بیاورید. این مورد میتواند شامل بررسی نقشه قدیمی ساحتمان و عکسهای مربوط به آن نیز باشد.
بررسی هدف از طراحی پلان بسیار مهم است. طراح با توجه به این مورد میتواند برنامه ریزی درستی برای طراحی پلان داشته باشد. متخصص طراحی داخلی باید به علائم اختصاری، الزامات و اصول طراحی داخلی کاملا آشنا باشد تا بتواند طراحی درستی را پیاده کند.
طراح قبل از اندازه گیری ابعاد فضای داخلی برای تسلط بیشتر بر پلان میتواند نمای کلی آن را در دفتر کشیده و سپس جزئیات بعدی مانند محل اتاقها، در و پنجره و… را به آن اضافه نماید.
عکس گرفتن از فضای داخلی بسیار موثر و کارآمد میباشد زیرا در صورت بررسی عکسها میتوان متوجه جزئیات از قلم افتاده گردید. طراح داخلی باید همواره به فناوریها و تکنولوژیهای روز تسلط داشته باشد زیرا با استفاده از آنها میتواند سرعت و دقت کار را افزایش دهد.

مشکلات پس از طراحی پلان طراحی داخلی چیست؟
گاهی اوقات طراح در حین اجرای طراحی پلان طراحی داخلی ممکن است با مشکلات و خطاهایی مواجه شود که میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- اشتباهات بوجود آمده در محاسبات مرتبط با کف ساختمان
- اشتباهات بوجود آمده در محاسبات مرتبط با سقف ساختمان
- اشتباهات بوجود آمده در محاسبات مرتبط با المانهای ساختمان
- اشتباهات بوجود آمده در محاسبات مرتبط با دیوارها
مشکلات بوجود آمده بخاطر این است که زاویه دیوارها، سقف و کف ۹۰ درجه در نظر گرفته میشود که همیشه و در همه موارد به این گونه نیست! وجود دیوار، کف و سقف کج میتواند باعث افزایش زمان اجرای طراحی داخلی شود و در نتیجه دستمزد کارگران نیز بیشتر خواهد شد. اگر المانهای فضای داخلی اشتباه ثبت شوند ممکن است طرح را در حین اجرا دچار تغییر نماید. مثلا ممکن است که طراح بعد از تخریب متوجه شود که انشعابات آب و برق و… از همان مکان منشعب شدهاند. این خطای بوجود آمده باعث افزایش زمان اجرای طراحی میشود زیرا طراح مجددا باید پلان طراحی داخلی را تغییر دهد.
روش مثلث بندی در طراحی پلان
برای جلوگیری از موارد پیش آمده در طراحی پلان طراحی داخلی میتوان از روش مثلث بندی (پلیگون) استفاده نمود. در این روش، طراح یک دیوار A را در نظر میگیرد و دیوار دیگری B که با آن تقاطع دارد را نیز مشخص میکند. از انتهای دیوار B به ابتدای دیوار A خطی فرضی رسم کرده و آن را اندازه گیری میکند، به این ترتیب یک مثلث بوجود خواهد آمد. زاویه دیوارها در این روش به راحتی قابل محاسبه میباشند چون زاویه مثل را میتوان اندازه گیری نمود. به همین طریق ادامه داده میشود تا یک شبکه مثلثی ترسیم گردد. بدین ترتیب طراح میتواند موقعیت دقیق دیوارها، زاویه قرارگیری آنها نسبت به هم، ابعاد و اندازه دیوارها و… را اندازه بگیرد.

نتیجه گیری در مورد طراحی پلان طراحی داخلی
طراحی پلان طراحی داخلی و طریقه برداشت پلان و نکات مربوط به آن توضیح داده شد. آموختیم که جمع آوری اندازهها و ابعاد به روش مثلث بندی خطای اندازه گیری در محاسبات را به حد صفر میرساند و در مورد اجرای روش مثلث بندی نیز توضیحاتی ارائه گردید.
20 پاسخ
طراحی پلان مهمترین مرحله است!
قطعا مهمترین مرحله هست چون درک کاملی از نحوه ی قراگیری و ارتباط فضاها با یکدیگر و سیرکولاسیون را فراهم می کند و تمام پروسه ی ساخت و ساز را تحت تاثیر قرار می دهد و خطا در این مرحله ضررهای جبران ناپذیری ممکنه به همراه داشته باشد.
چطور دقت پلان افزایش یابد؟
روش مثلث بندی، به دقت اندازه گیری طول اضلاع مثلث ها بستگی دارد. بنابر این استفاده از ابزارهای اندازه گیری دقیق و رعایت اصول نقشه برداری دقت کار را بالا می برد. همچنین با استفاده از نرم افزارهای CAD , BIM دقت کار بهتر خواهد بود.
آیا روش مثلث بندی موثر است؟
بله، خصوصا در پروژه های مرمت و بازسازی بسیار کارآمد است.
قدیمیترین پلانها چطور طراحی میشدند؟
به طور کلی، در گذشته بر اساس نیازهای اولیه انسان، دانش مجدود و ابزارهای مجدود انجام می شد. در تمدن های اولیه از علامت گذاری های زمینی، لوح های گلی، پاپیروس، ابزارهای ساده مانند ریسمان و گونیا استفاده می شده
روش دقیق نقشهکشی چطور است؟
با استفاده از ابزارهای اندازه گیری دقیق مانند مترهای لیزری، گونیاها،… و نرم افزارهایی مثل اتوکد، رویت
چگونه پلان طراحی دقیقتر میشود؟
با استفاده از ابزارهای اندازه گیری دقیق، نرم افزارهای تخصصی، رعایت مقیاس، توجه به جزئیات اجرایی، استفاده از چک لیست که مورد مهمی هست و رعایت استانداردها و مقررات ملی ساختمان
ابزارهای لازم برای طراحی پلان؟
ابزارهای دقیق مثل متر لیزری، نرم افزارهای تخصصی و تبلت های طراحی یا گوشی که برنامه های تخصصی در محل برای اندازه گیری را داشته باشد مثل برنامه Floor Plan Creator ، AR Ruler
چرا از اتوکد استفاده کنید؟
اتوکد به عنوان یک برنامه ی اصلی و معتبر در تمام زمان ها و مکان ها برای معماران و طراحان می باشد
مشکلات طراحی پلان چگونه حل میشوند؟
نرم افزارهای BIM برای شناسایی و رفع مشکلات در حال حاضر جزء بهترین روشهای روز می باشد
انجام محاسبات پلان چه مشکلاتی دارد؟
اندازه گیری های نادرست می تواند باعث محسبات اشتباه و نهایتا پلان نامناسب می شود لذا ابزارهای اندازه گیری دقیق اهمیت زیادی دارد. اشتباه در مقیاس ، عدم رعایت ضوابط، باگهای نرم افزاری می تواند جزء مشکلات محاسبات پلان باشد