تئوری رنگ

آخرین بروزرسانی: ۳۰ آبان, ۱۴۰۲
دسته بندی:
رنگ یکی از مهم‌ترین عناصر در طراحی داخلی است. رنگ‌ها می‌توانند تأثیر قابل‌توجهی بر احساس و فضای یک اتاق داشته باشند. به همین دلیل، مهم است که با تئوری رنگ آشنا باشید تا بتوانید از رنگ‌ها به طور موثری در طراحی داخلی استفاده کنید چرخه رنگ توسط دانشمندان و هنرمندان بر اساس تئوری تجزیه نور توسعه داده شده است. هنرمندان و طراحان در مورد رنگ ها می آموزند تا چارچوب و شالوده مناسبی برای آثار هنری یا طراحی خود ایجاد کنند. درک چرخه­ ی رنگ مبنای تئوری رنگ است.

آنچه در این مطلب می خوانید

تئوری رنگ چیست؟

تئوری رنگ از چرخه رنگ ناشی می شود. تعاریف، دستورالعمل ها و قوانین خاص در هنرهای تجسمی به طراحان این امکان را می دهد تا با ترکیب جذاب رنگ ها با کاربران خود ارتباط برقرار کنند. به عبارت دیگر، تئوری رنگ، علمی است که پشت آن رنگ ها به خوبی با هم ترکیب می شوند و هنر کنار هم قرار دادن آنهاست.

اهمیت تئوری رنگ در طراحی داخلی چیست؟

انتخاب رنگ‌های مناسب ضروری می‌باشد، چرا که رنگ ها تا حد زیادی در روانشناسی و احساسات انسان نقش دارند. مردم اغلب قسمت‌های مختلف خانه‌های خود را در طرح‌های رنگی مختلف طراحی می‌کنند تا محیط‌ها و حالات متنوعی ایجاد کنند.

تئوری رنگ نقش مهمی در طراحی داخلی ایفا می کند و به طراحان اجازه می دهد تا فضای بصری دلپذیر، منسجم و هماهنگ ایجاد کنند. در واقع با درک نحوه عملکرد رنگ و تأثیرات ترکیبات مختلف، می توان از رنگ ها برای ایجاد تعادل و وحدت یا ایجاد کنتراست برای تأکید بر عناصر خاص استفاده کرد.

تئوری رنگ همچنین بینشی در مورد نحوه تعامل نور با رنگ می دهد و به فرد اجازه می دهد از راه حل های نورپردازی مناسب استفاده کند.

اهمیت تئوری رنگ فراتر از طراحی داخلی است. کاربردهای متعددی در زمینه های مختلف مانند هنر، مد و طراحی محصول دارد.

۸ مبانی تئوری رنگ برای استفاده در طراحی داخلی:

با ۸ اصل اصلی تئوری رنگ، طراحان می توانند رنگ ها را به طور موثر ترکیب کنند تا به جلوه های دلخواه برسند و حالات خاصی را برانگیزند.

چرخه رنگ به صورت بصری طیف رنگ و نحوه تعامل رنگ های مختلف را نشان می دهد و یک ابزار ضروری برای هنرمندان، طراحان گرافیک و طراحان داخلی است که به دنبال ترکیب رنگ ها به طور هماهنگ هستند.

چرخه ی رنگ سنتی شامل ۱۲ بخش است که هر بخش یکی از رنگ های اصلی را نشان می دهد: قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، بنفش و سایه های آنها.

  1. چرخه ی رنگ

چرخه رنگ شامل:

  • رنگهای اصلی:

سه رنگ قرمز، زرد، آبی پایه و اساس رنگ ها را تشکیل می دهند. این رنگ‌ها نمی‌توانند از ترکیب رنگ‌های دیگر ایجاد شوند.

  • رنگ های ثانویه:

ترکیب رنگ های اصلی رنگ های ثانویه مانند بنفش، سبز و قرمز-نارنجی را ایجاد می کند.

  • رنگ های سوم:

می توانید رنگ های درجه سوم را با ترکیب رنگ های ثانویه و اصلی یا رنگ های اصلی ایجاد کنید.

  1. الگو های رنگی

ایجاد ترکیب منطقی رنگ ها از طریق چرخه رنگ به عنوان” الگو رنگ” شناخته می شود. وقتی صحبت از سبک رنگ و جذابیت رنگ به میان می آید، یک الگو، زیبایی شناسی مناسبی را ارائه می دهد. نمونه هایی از الگوهای رنگی به شرح زیر است:

  • ۱.الگوی تک رنگ Monochromatic :

رنگ های متنوع از یک رنگ، یک الگو تک رنگ یا مونوکروماتیک ایجاد می کند.

  • ۲.الگوی رنگ مشابه یا مجاور Analogous color scheme :

می توانید آن را با استفاده از رنگ هایی که در چرخه رنگ در کنار یکدیگر قرار می گیرند ایجاد کنید. سه رنگ که در چرخه ی رنگ کنار هم یا نزدیک هم باشند.

  • الگوی سه گانه Triadic :

شما می توانید این سه گانه را از رنگ هایی که به طور مساوی در چرخه رنگ قرار دارند ایجاد کنید.

  • الگوی مکمل Complementary :

اینها رنگهایی هستند که در طرف مقابل چرخ قرار دارند.

  • الگوی مربع Tetradic ، Square:

انواع رنگ های دوتایی به طور مساوی در چرخه رنگ توزیع می شوند.

  • الگوی مکمل دو طیفی Split Complementary:

یک رنگ با رنگهای همسایه ی رنگ مکمل

  1. دمای رنگ

دمای رنگ یک عامل کلیدی در طراحی داخلی است. در تعیین دمای رنگ، باید به محل قرارگیری رنگ روی چرخ و نزدیکی آن به آبی و زرد توجه داشت.

  • رنگ های گرم: زرد، قرمز
  • رنگ های سرد: آبی-سبز

رنگ های سردتر، مانند بنفش، آبی و سبز، فضایی آرام را ایجاد می کنند، در حالی که رنگ های گرم، مانند قرمز، نارنجی و زرد، انرژی ایجاد می کنند. سایه های خنثی مانند بژ یا خاکستری تعادلی بین این دو حالت ایجاد می کند.

با ترکیب رنگ ها و سایه های دماهای مختلف، طراحان می توانند در هر پروژه ای به اثر دلخواه برسند.

  1. ترکیب رنگ

افزودن هر سه رنگ طیفی اصلی (قرمز، سبز یا آبی) به هر رنگ دیگری، همراه با رنگهای آکروماتیک ( سفید، خاکستری و مشکی) ترکیب رنگیهای زیادی ایجاد می کند. ایجاد ترکیب ها شامل چرخه رنگ است که از رنگ های اولیه شروع می شود و به رنگ های ثانویه و سوم می رود.

 

 

  1. تأثیرات روانی رنگ ها

رنگ‌ها احساسات را برمی‌انگیزند، بر خلق و خوی تأثیر می‌گذارند و لحن را تنظیم می‌کنند.

رنگ های گرم مانند قرمز، زرد، نارنجی اغلب با عشق، اشتیاق، خشم و شادی همراه هستند. رنگ های سرد مانند آبی و سفید با آرامش و آسودگی همراه هستند و اثر آرام بخشی دارند.

با انتخاب دقیق رنگ‌ها برای پروژه‌های طراحی، طراحان می‌توانند فضایی را متناسب با نیازهای منحصر به فرد مشتری خود ایجاد کنند

الف) آبی

آبی رنگی آرام است که با آرامش، صلح و آسایش همراه است. نشانه ای از اطمینان و امنیت محسوب می شود و اثر ملایمی دارد و فشار خون و اضطراب را کاهش می دهد. در فضای داخلی، آبی تصاویری از اقیانوس و آسمان را به تصویر می کشد.

ب) سبز

سبز رنگ غالبی است که بیانگر فراوانی، آرامش، استراحت و طراوت است. این رنگ آرامش بخش است و می تواند به بهبود خلق و خوی شما کمک کند. برای تجسم طبیعت استفاده می شود و حال و هوای آرامش بخش و جوانی دارد.

ج) صورتی

صورتی نمادی از لطافت، عشق و مهربانی است. در طراحی داخلی، صورتی در اتاق نشیمن، حمام یا اتاق خواب برای ایجاد فضایی شاد و سعادتمند استفاده می شود.

 د) سفید:

معصومیت، خلوص و کامل بودن – اینها کلماتی هستند که برای توصیف رنگ سفید از نظر روانشناسی و همچنین در طراحی داخلی استفاده می شوند. رنگ سفید به بزرگتر نشان دادن فضا کمک می کند و همچنین می تواند اتاق را مدرن و شیک جلوه دهد.

ه) زرد:

استفاده صحیح از رنگ زرد در طراحی داخلی بسیار مهم است. رنگ زرد در صورت استفاده زیاد می تواند احساس کسالت را برانگیزد. در روانشناسی رنگ، این رنگ هم پرانرژی و هم منفی در نظر گرفته می شود. اتاق های زرد می توانند احساسات منفی ناامیدی را در افراد ایجاد کنند.

  1. زمینه رنگ

نحوه استفاده از دو رنگ با هم نحوه درک ما از آن را تغییر می دهد. با توجه به زمینه رنگ، رنگ در تنظیمات مختلف، معانی مختلفی دارد. زمینه رنگ به ارتباط رنگ با رنگهای دیگر و شکل ها و اینکه چه احساسی به بیننده انتقال می دهد، مربوط می شود. بنابراین، رنگ‌ها می‌توانند احساسات و عواطف متنوعی را برانگیزند و در زمینه‌های مختلف پیامدهای متفاوتی داشته باشند.

اینکه یک طرح رنگی تا چه حد موفق می شود کاملاً به زمینه بستگی دارد. این زمینه شامل فضای فیزیکی و ذهنیت روانی برای ایجاد فضای عالی است.

نحوه استفاده از رنگ ها در ترکیب با عناصر دیگر مانند نوع و اشکال می تواند تاثیر زیادی بر حس کلی پروژه داشته باش و تفسیر صحیح رنگ در زمینه یک پروژه طراحی ضروری است. به عنوان مثال، سبز نشان دهنده رشد و پیشرفت در یک زمینه است، اما تولد دوباره و باروری در زمینه دیگر.

 

  1. ترکیب رنگ

به عنوان یک طراح داخلی یا یک صاحب خانه که به دنبال زیباسازی خانه خود است، بسیار مهم است که بدانید چه رنگ هایی به خوبی با هم هماهنگ می شوند و چگونه می توان سایه های بیشتری را از پایه هر رنگ دریافت کرد.

  • Hue:حالت اصلی رنگ بدون اضافه کردن رنگ (سفید، خاکستری و سیاه)، hue می گویند در واقع به رنگ های چرخه رنگ اشاره دارد.
  •  ته رنگ (Tint):وقتی رنگ سفید به هر یک از رنگهای چرخه­ی رنگ اضافه می‌شود، رنگ را روشن می‌کند و به آن رنگ پاستلی یا سایه کم‌تری می‌دهد. این روشن شدن رنگ به عنوان ته رنگ نامیده می شود.
  •  درجات رنگ (Tone):تیره کردن رنگ با اضافه کردن رنگ خاکستری به آن
  •  سایه ها(Shade):افزودن رنگ مشکی به یک رنگ در چرخه ی رنگ، سایه می دهد.

هنگام استفاده از رنگ در طراحی داخلی، باید به نکات زیر توجه کنید:

  • هدف خود را مشخص کنید. قبل از شروع به انتخاب رنگ‌ها، باید هدف خود را از طراحی مشخص کنید. آیا می‌خواهید فضایی آرام و دنج ایجاد کنید یا فضایی پرانرژی و هیجان‌انگیز؟
  • اندازه فضا را در نظر بگیرید. رنگ‌های روشن فضا را بزرگتر نشان می‌دهند، در حالی که رنگ‌های تیره فضا را کوچکتر نشان می‌دهند.
  • نور طبیعی را در نظر بگیرید. رنگ‌های روشن در نور طبیعی بهتر دیده می‌شوند، در حالی که رنگ‌های تیره در نور مصنوعی بهتر دیده می‌شوند.
  • شخصیت خود را در نظر بگیرید. رنگ‌هایی را انتخاب کنید که با شخصیت و سلیقه شما مطابقت داشته باشند.